De Karmapa’s

The 16th Karmapa with his black crown

De tweede Karmapa staat bekend als de eerste erkende geïncarneerde lama in Tibet. Sinds de twaalfde eeuw staan de Karmapa’s aan het hoofd van de Karma Kagyu-linie en ze zijn verantwoordelijk voor de voortzetting van de transmissie van de Diamantweg. De 16de Gyalwa Karmapa, die Tibet ontvluchtte in 1959 vanwege de Chinese invasie, redde de unieke methoden om de natuur van de geest te leren kennen en bracht ze met behulp van zijn westerse studenten naar de moderne wereld. De huidige 17de Gyalwa Karmapa werd geboren in 1983 en verliet het onderdrukte Tibet voor het vrije India in 1994.

17th Karmapa Thaye Dorje

De 17de Karmapa Thaye Dorje is het hoofd van de Karma Kagyu-linie van het Diamantweg-boeddhisme.

Hij werd in 1983 geboren in het onderdrukte Tibet en kon vluchten naar het vrije India in de lente van 1994. Karmapa onderricht regelmatig in onze centra.

Karmapa.org

Lama Ole & Hannah Nydahl

Lama Ole Nydahl en zijn echtgenote Hannah waren de eerste westerse studenten van de 16de Gyalwa Karmapa, die hen vroeg het boeddhisme te onderrichten in het Westen. Lama Ole onderricht zijn studenten over de weg en het doel van het Diamantweg-boeddhisme. Met tienduizenden studenten is hij één van de bekendste boeddhistische leraars en tot op heden heeft hij meer dan 600 boeddhistische centra wereldwijd opgericht. Ook heeft Lama Ole meer dan 100 van zijn studenten gevraagd te reizen en zo het boeddhisme verder te geven en te onderrichten.

Lama-Ole-Nydahl.org

Shamar Rinpoche

Shamar Rinpoche (Shamarpa) was de op één na hoogste leraar van de Karma Kagyu-linie.

Zijn incarnaties waren steeds direct verbonden met die van de Gyalwa Karmapa. De Karmapa gaf hem de naam “Shamarpa – Degene met de Rode Kroon”. Samen met de 16deKarmapa verliet hij op 9-jarige leeftijd Tibet. Daarop leefde en studeerde hij onder Karmapa’s begeleiding in Sikkim, India.

Het is vooral aan hem te danken dat de 17de Karmapa, Thaye Dorje, gevonden en naar het vrije India gebracht werd. In maart 1994 erkende Shamar Rinpoche Thaye Dorje officieel als de 17de Gyalwa Karmapa. Hij spendeerde het gros van zijn tijd met het onderrichten van de dharma over de hele wereld.

Op 11 juni 2014 overleed Shamar Rinpoche in Renchen Ulm (Duitsland).

Shamarpa.org